Wat is Taichi


Taichi of Taijiquan zelf is een gevechtskunst , die lichaam en geest leert beheersen door het evenwicht van twee uitersten. Vandaag zijn de voornaamste doelstellingen het beoefenen van onze gezondheid, de ontspanning en de balans in ons lichaam. Dit wordt bereikt door de Qi(levensenergie) te laten doorstromen doorheen het lichaam.

De "vorm" die we aanleren is een aaneenschakeling van langzame opeenvolgende bewegingen. Zachtheid en ontspanning zijn erg belangrijk.

De voornaamste kenmerken zijn: vloeiende, schijnbaar krachtloze bewegingen, een diepe en ontspannen ademhaling en een geestelijke concentratie. Maak de stilte vloeibaar in jezelf, luister naar je lichaam en laat de verkeerde remmingen los.

Deze lichaamsoefeningen verbeteren de coordinatie, de verschillende organen worden beter geregeld en de lichamelijke en geestelijke reactievermogens worden opgevoerd.

Het rustig bewegen is een uiting van beheersing van spieren en ademhaling.

Is iets moeilijker dan Qigong. Het kost wat meer tijd om de opeenvolgende bewegingen van de vorm onder de knie te krijgen.Taichi vergt dus wat meer van je geheugen. Maar de basisprincipes zijn vergelijkbaar.

Onze school volgt de SUN Stijl.


Oefeningen toegankelijk voor iedereen , ook voor mensen met gewrichtsklachten, reuma, artrose, cvs, fybromyalgie....


Wat is Taigong-Qigong?(= mix van Qigong-Taichi-Mindfulness/Meditatie)


Taigong is een zachte,vloeiende oefenvorm die elementen van Taichi,Qigong en Meditatie/Mindfulness combineert.

Qi betekent levensenergie en gong betekent oefening. Door bewuste ademhaling streeft Taigong ernaar om de energiestroom(QI) in het lichaam te verbeteren en de geest te kalmeren. Taigong is een combinatie van een aantal bewegingsvormen van Qigong, Taichi en Mindfulness/Meditatie, met als uitgangspunt een lichamelijk en geestelijk welzijn. Taigong ontspant, verbetert de bloed- en Qi-circulatie en vergroot de natuurlijke weerstand.Het verminderd onze stress, en maakt van onze bewegingen en onze ademhaling één geheel. Het versterkt ons immuunstelsel.

We werken met onze energiepunten en onze meridianen.

Taigong betekent dus werken met energie en leren hoe de stroming en verdeling van die levensenergie te controleren om de gezondheid en de harmonie tussen lichaam en geest te bevorderen.

Taigong zorgt er dus voor dat we ons leren ontspannen en op die manier onze gewrichten open zetten om krachten en energie door te laten.

We gaan dus op zoek naar de essentie van de beweging en voeren deze uit met zo weinig mogelijk inspanningen.

Taigong is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen met gewrichtsklachten zoals artrose, reuma, cvs, fybromyalgie.

Eenvoudig aan te leren, niet belastend voor het lichaam, werken in de eigen comfortzone.